Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookie.

Více informací
Základní škola a Mateřská škola Barvířská Liberec

Důležitá sdělení - ředitelské volno

Angličtina - Ochutnávka tradičního mrkvového dortu

Tasting of traditional Carrot cake – Ochutnávka tradičního mrkvového dortu

Během jedné z hodin angličtiny měli žáci třídy 6.A možnost ochutnat tradiční mrkvový dort, který je velmi oblíbený v anglosaských zemích. Pochoutku ochutnali společně s jasmínovým zeleným čajem. Jedna z žákyň dokonce upekla i tradiční ukrajinský biskvit, což je velmi jemný a nadýchaný moučník.

Žáci si procvičili základní slovní zásobu ohledně jídla, potravin a pracovního postupu a zároveň si společně přeložili recept. Odměnou jim byla sladká tečka.

Pokud by si někdo chtěl dort zkusit upéci, zde je jeden z nejlepších a osvědčených receptů:

CARROT CAKE – Mrkvový dort

 

2 cups (260g) all-purpose flour – 260g hladké mouky

2 teaspoons baking soda – 2 kávové lžičky jedlé sody

1/2 teaspoon fine sea salt – ½ kávové lžičky soli

1 ½ teaspoons ground cinnamon – 1  ½ polévkové lžíce mleté skořice (možno i trochu víc, záleží na vás)

1 ¼ cups (295ml) vegetable oil – 1 ¼ hrnku slunečnicového oleje

1 cup (200g) granulated sugar – 1 hrnek cukru krupice

1 cup (190g) lightly packed brown sugar – 1 hrnek hnědého cukru

1 teaspoon vanilla extract – 1 polévková lžíce vanilkového extraktu (1 vanilkový cukr úplně postačí)

4 large eggs, at room temperature – 4 vejce pokojové teploty (možno vyšlehat bílky zvlášť a poté pomalu vmíchat do těsta)

3 cups (300g) grated peeled carrots  - 3 hrnky strouhané mrkve

1 cup (120g) coarsely chopped pecans – 1 hrnek nasekaných ořechů (pekanové nebo vlašské….)

1/2 cup (70g) raisins – ½ hrnku rozinek

 

FOR CREAMY FROSTING – krém

 

8 ounces (225g) cream cheese, at room temperature – 225 g tvarohu

2 teaspoons cornstarch, optional – 2 lžičky kukuřičného škrobu (nepovinné)

1 ¼ cups (140g) powdered sugar – 1 ¼ hrnku cukru moučky

1/3 cup (80ml) cold heavy cream 1/3 hrnku šlehačky

1/2 cup (50g) coarsely chopped pecans, for topping cake –  ½ hrnku nasekaných oříšků na posyp

 

ENJOY YOUR MEAL!                                                                       DOBROU CHUŤ!